MATRIX CULTURA 2050 EIX BESÒS: Flux de treball i creació
Programa d'actuacions a l'eix cultural del riu Besòs, adreçant el manteniment cultural del paisatge des dels coneixements i iniciatives locals
MATRIX CULTURA 2050 EIX BESÒS: Flux de treball i creació
| Un programa d'actuacions i transmissions amb el riu Ebre i el riu Besòs com a eix vertebrador i el recurs de l'aigua com a força i element configurador del paisatge | Un escenari creatiu i participatiu d'experiències, memòries i pensaments | Un recurs de documentació, visibilització i reconeixement d'actors i iniciatives locals en la seva aportació al manteniment cultural del paisatge i la seva diversitat |
Impulsat per l'associació Livemedia per a les Arts i Cultures en Xarxa, MATRIX CULTURA 2050 és un projecte operatiu des del 2020 que advoca per la cultura com a matriu de sostenibilitat amb la mirada adreçada al territori com a paisatge cultural.
A partir dels mitjans de vídeo online i altres eines TIC, MATRIX CULTURA 2050 EIX BESÒS mostra el valor d'iniciatives artístiques, culturals i locals, en relació al "manteniment cultural del paisatge" des de les seves pràctiques i coneixements.
La proposta de portar MATRIX CULTURA 2050 a l'EIX BESÒS sorgeix d'un diàleg amb el MUHBA-Museu d'Història de Barcelona i el Consorci del Besòs, i la consideració que el riu Besós i els seus usos de l'aigua han influït en la història social, econòmica i cultural de l'Àrea Metropolitana de Barcelona i la seva conurbació.
A partir d'aquest diàleg, es pren el referent de l'àmbit territorial als dos marges del riu —Montcada i Reixac, Districtes de Sant Andreu i Nou Barris de Barcelona, Santa Coloma de Gramenet, Sant Adrià de Besòs— i el seu teixit cultural d'equipaments i entitats locals, amb la col·laboració de: Fabra i Coats-Fàbrica de Creació de Barcelona, MUHBA Ciutat i Treball, Ciutat i Habitatge i Casa de l'Aigua Trinitat Vella i Trinitat Nova; Museu Casa de les Aigües de Montcada i Reixac, Museu Torre Balldovina de Santa Coloma de Gramenet i Museu d'Història de la Immigració de Catalunya a Sant Adrià de Besòs.
MATRIX CULTURA 2050 EIX BESÒS planteja la necessitat de recuperar el riu Besòs com a eix cultural i vertebrador de les ciutats, en una recerca vivencial i creativa sobre la relació de la societat amb l'ecosistema que l'ha conformat, en base a la cultura fluvial i de l'aigua, la memòria del treball i del territori, en correlació a un entorn postindustrial al mateix temps urbà, rural i natural, distribuït i connectat (fluxos digitals, fluxos de l'aigua, fluxos del transport: just a temps).
Fins a finals de desembre el programa desplega una sèrie d'actuacions amb les entitats participants i actors locals a partir d'un flux de treball que inclou: la construcció d'una sèrie d'esdeveniments —escenes, itineraris, converses, intervencions— incidint en formats creatius de "transmissió d'entorns i paisatges culturals" (en directe a https://x.com/livemedia i els comptes de les organitzacions participants). Es continua amb l'elaboració de temes i narratives en relació a la sostenibilitat i el manteniment cultural del paisatge amb la publicació de "posts de lectura llarga" acompanyats de l'edició de les transmissions i altres gravacions de camp, en aquesta mateixa plataforma. Fins arribar a la creació d'una sèrie de videografies documentals en format d'assaig audiovisual pel seu visionat expositiu i online, recalant en diferents moments de debat i trobada.
Així es va constituint un recurs de documentació, visibilització i reconeixement dels actors i iniciatives participants en la seva aportació a la sostenibilitat de la pròpia cultura, els seus paisatges i territoris.
PROGRAMA D'ACTUACIONS DE MATRIX CULTURA 2050 EIX BESÒS D'OCTUBRE A DESEMBRE 2024
UNA MIRADA HISTÒRICA I ACTUAL AL RIU BESÒS EN TERRITORI DELTAIC: UNA TROBADA A L’ARXIU MUNICIPAL DE SANT ADRIÀ DE BESÒS "ISABEL ROJAS CASTROVERDE" ENTORN A DOS ANTICS MAPES.
Amb la participació de: Pere Guaita, Oriol Padró (Arxiu Municipal de Sant Adrià de Besòs), Imma Boj (Museu d'Història de la Immigració de Catalunya), Assela Coll (Serveis de Medi Ambient, Ajuntament de Sant Adrià de Besòs), Anna Estarlich (veïna del Barri de La Catalana), David Cano (Blauverd Urbà) i Maria Escobedo (Livemedia).
Amb la col·laboració de: Arxiu Municipal Isabel Rojas Castroverde, Museu d'Història de la Immigració de Catalunya i Ajuntament de Sant Adrià de Besòs, Consorci del Besòs.
Una mirada històrica i actual al riu Besòs en territori deltaic.
https://matrixcultura2050.substack.com/p/una-mirada-al-riu-en-territori-deltaic
Una reflexió sobre la història, l’evolució i el futur del riu en un territori metropolità i migrant, un diàleg entre el temps geològic i la sostenibilitat.
UNA MIRADA AL RIU BESÒS I EL REFUGI DE BIODIVERSITAT A SANTA COLOMA DE GRAMENET. UN RECORREGUT DEL DES PONT VELL DE SANTA COLOMA FINS A LA LLACUNA DEL REC COMTAL.
Amb la participació de: Amparo Benjumea, Joan Mor i Juli Mauri (Servei de medi Ambient i Protecció Animal, Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet), Maria Escobedo (Livemedia).
Amb la col·laboració de: Refugi de Biodiversitat, Museu Torre Balldovina i Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, Consorci del Besòs.
El riu Besòs, un fil de vida entre ciutats —quan la natura no s'atura a la ciutat
https://matrixcultura2050.substack.com/p/el-riu-besos-un-fil-de-vida-entre
El Refugi de Biodiversitat a Santa Coloma: un repte de recuperació ambiental, usos socials i cultura fluvial, junt amb el Rec Comtal i el Parc Fluvial del Besòs
MONTCADA I REIXAC: LA CIUTAT DE L'AIGUA. DE LA MINA EL REIXAGÓ I EL REC COMTAL A LA CASA DE LES AIGÜES DE MONTCADA I LA LLERA DEL BESÒS.
Amb la participació de: Adrián Soler (Museu Municipal i Casa de les Aigües, Ajuntament de Montcada i Reixac), Nélida Pardillo (Can Sant Joan), Manel Gómez (SomRius i ADF 301 Montcada i Reixac), Carmen Fructuoso (Cooperativa La Perifèrica) i Maria Escobedo (Livemedia).
Amb la col·laboració de: Casa de les Aigües, Museu Municipal i Ajuntament de Montcada i Reixac, ADF 301-Agrupació de Defensa Forestal Serralada, Cooperativa La Perifèrica, Col·lectiu Som-Rius, Consorci del Besòs.
Montcada i Reixac: la ciutat de l'aigua.
https://matrixcultura2050.substack.com/p/montcada-i-reixac-la-ciutat-de-laigua
Del Rec Comtal a la llera del Besòs, un territori atravessat per parcs naturals, autopistes i tot tipus d'infraestructures viàries i industrials.
EIX BESÒS – UN PASSEIG PER LA HISTÒRIA DE L'ASSOCIACIÓ DE VEÏNS I VEÏNES DE BON PASTOR
Amb motiu del 50 Aniversari de l'AVV del Bon Pastor, una trobada a la seva seu per explicar quina és la seva història i quines són les lluites i reivindicacions històriques i actuals d'un "barri lluitador" que s'ha definit com "la perifèria que volia ser ciutat... i ara ho és!" (Salvador Angosto); a més d'haver impulsat amb el MUHBA un dels museus més significants de Barcelona: l'Espai Museístic Cases Barates de Sant Andreu - MUHBA Bon Pastor que ens explica la història de l'habitatge obrer a la ciutat.
Coordinat amb: AVV Bon Pastor, Centre d'Estudis Baró de Viver-Bon Pastor.
Amb la col·laboració del Museu d’Història de Barcelona-MUHBA i Districte de Sant Andreu.
Amb: Maite Sánchez , Josep Maria Romero , Paquita Delgado , Salvador Angosto , Albert Rubio , Xavier Gómez, Jorge Bueno , Juli Pernas i Jokin Goiburu (AVV Bon Pastor), i Maria Escobedo (Livemedia).
El Bon Pastor: de barriada d'extraradi a barri de ciutat [I]
https://matrixcultura2050.substack.com/p/el-bon-pastor-de-barriada-dextraradi
En el conjunt de barris populars de la ciutat de Barcelona i al costat del riu Besòs: el Bon Pastor, un barri lluitador des de diversos fronts.
EL BON PASTOR: DE BARRIADA D'EXTRARADI A BARRI DE CIUTAT
Caminem pel barri de la mà dels seus socis per explicar la història i l'actualitat d'un "barri lluitador" que s'ha definit com "la perifèria que volia ser ciutat... i ara ho és!" (Salvador Angosto). Camins de descoberta urbana al Bon Pastor: memòries, lluites i reivindicacions per al futur d'un barri viu connectat amb el seu entorn, a la llera dreta del riu Besòs.
Coordinat amb: AVV Bon Pastor, Centre d'Estudis Baró de Viver-Bon Pastor.
Amb la col·laboració del Museu d’Història de Barcelona-MUHBA i Districte de Sant Andreu.
Amb: Josep Maria Romero , Paquita Delgado , Salvador Angosto , Josep Capsir, Juli Pernas (Associació de Veïns i Veïnes del Bon Pastor) i Maria Escobedo (Livemedia).
El Bon Pastor: de barriada d'extraradi a barri de ciutat [II]
https://matrixcultura2050.substack.com/p/el-bon-pastor-de-barriada-dextraradi-789
Camins de descoberta urbana al Bon Pastor: memòries, lluites i reivindicacions per al futur d'un barri viu connectat amb el seu entorn.
MATRIX CULTURA 2050 a l'EIX BESÒS és un projecte d'Associació Livemedia. Amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i Institut de Cultura de l'Ajuntament de Barcelona-ICUB. Amb la col·laboració de: Consorci del Besòs, Ajuntaments de Montcada i Reixac, Santa Coloma de Gramenet, Sant Adrià de Besòs, Districtes de Sant Andreu i Nou Barris de Barcelona. Agraïments: Museu d'Història de Barcelona-MUHBA, Fabra i Coats-Fàbrica de Creació de Barcelona.
ALTRES ACTUACIONS 2023-2024 MATRIX CULTURA 2050 EIX BESÒS:
Un entorn, una comunitat: l'Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris
https://matrixcultura2050.substack.com/p/un-entorn-una-comunitat-larxiu-historic
A l'extrem nord de la metròpoli, on maldem per fixar cohesió, pertinença, arrelament... qui diu que a Nou Barris no hi ha identitat històrica?
Una trobada a la seu de l'Arxiu Històric de Roquetes-Nous Barris [AHRNB] a l'Espai Favència de Trinitat Nova al Districte de Nou Barris, des d'on han sorgit activitats culturals pioneres a la ciutat de Barcelona, de reivindicació del territori urbà i natural junt amb el seu patrimoni: com les Rutes per Collcerola, l'Aula Besòs, o les Passejades pels Barris "concentrant un discurs de recuperació de la memòria en viu" inscrita en els seus carrers, des del testimoniatge i participació veïnal. Amb una mostra de fons documentals únics com el referit a "tota la transició" de la democràcia.
Amb: Arnaldo Gil, Montse Argente, José María Medina, Lourdes Ferrando, Roser Solá, Antoni Garcia, Josep Maria Babí, Núria Climent (Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris) i Maria Escobedo (Livemedia).
Amb la col·laboració del Districte de Nou Barris de Barcelona.
Una infraestructura d'aigua en un territori de conurbació al Besòs
https://matrixcultura2050.substack.com/p/una-infraestructura-daigua-en-un
Del Reixagó a Montcada i Reixac seguint la infraestructura de l'aigua provenent de l'aqüífer del Besòs fins a la Casa de l'Aigua de Barcelona.
LA CASA DE L'AIGUA DE TRINITAT VELLA I TRINITAT NOVA. UNA INFRAESTRUCTURA, UNA CIUTAT. Un recorregut pels edificis de la Casa de l'Aigua a Trinitat Vella i Trinitat Nova (en funcionament fins al 1989) de la mà de Lluís Pagespetit (tècnic de mediambient de la Casa de l'Aigua Trinitat Nova), mostrant el curs de l'aigua que arribava a Trinitat Vella de l'aquïfer del Besòs i la Mina del Reixagó de Montcada, fins a la seva potabilització i distribució a la ciutat de Barcelona. Amb l'acompanyament de Bernadeta Pujol (Casa de L'Aigua Trinitat Nova) i Carmen Cazalla (MUHBA).
Amb la col·laboració del Museu d’Història de Barcelona-MUHBA i Districtes de Sant Andreu i Nou Barris de Barcelona.
Cos Fluvial, un existir amb el riu Besòs
https://matrixcultura2050.substack.com/p/cos-fluvial-un-existir-amb-el-riu
El Parc Fluvial del Besòs, una actuació i una creació visual conjugant el temps real d'un existir —el del paisatge i el dels éssers que el transiten. Una creació de Maria de Marias i Andrew Colquhoun (Livemedia) en el marc de Matrix Cultura 2050 - EIX BESÒS.
COS FLUVIAL, un existir amb el riu Besòs, lectures sobre l'era elèctrica, un cant amb caixa shruti, un esdevenir de la figura amb l'entorn, duració ritualitzada, temps real i la transmissió livestream —metàfora de la nostra contemporaneïtat.
Amb la col·laboració de Fabra i Coats-Fàbrica de Creació i Centre d’Art, Districte de Sant Andreu.
Amb la Fundació Museu Històric-social de La Maquinista Terrestre i Marítima, i de Macosa
https://matrixcultura2050.substack.com/p/el-museu-historic-social-de-la-maquinista
De la memòria del treball a una economia de mercat. La construcció social del patrimoni quan tot s'ha enderrocat.
Un recorregut des de la seu de la Fundació i Museu Històric-social de La Maquinista Terrestre i Marítima S.A., i de MACOSA al Barri de Bon Pastor a Sant Andreu, on es va ubicar la Fàbrica de la Maquinista Terrestre i Marítima al 1917. "Constituïda al 1855 la MTM és des dels seus inicis la indústria més important del metall a Espanya i un dels estendards de la revolució industrial". Al 1994 els tallers són desmantellats per construir un gran centre comercial d'una corporació global.
Amb la participació de: Montse Mila, Primitiu Llansola, Miquel Jorba i Joan Alcántara (Fundació Museu Històric-Social de La Maquinista Terrestre i Marítima S.A., i MACOSA), Mercè Tatjer (Geògrafa i historiadora urbana) i Maria Escobedo (Livemedia).