Un entorn, una comunitat: l'Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris
A l'extrem nord de la metròpoli, on maldem per fixar cohesió, pertinença, arrelament... qui diu que a Nou Barris no hi ha identitat històrica?
Una trobada a la seu de l'Arxiu Històric de Roquetes-Nous Barris [AHRNB] a l'Espai Favència de Trinitat Nova al Districte de Nou Barris, des d'on han sorgit activitats culturals pioneres a la ciutat de Barcelona, de reivindicació del territori urbà i natural junt amb el seu patrimoni: com les Rutes per Collcerola, l'Aula Besòs, o les Passejades pels Barris "concentrant un discurs de recuperació de la memòria en viu" inscrita en els seus carrers, des del testimoniatge i participació veïnal. Amb una mostra de fons documentals únics com el referit a "tota la transició" de la democràcia.
Amb: Arnaldo Gil, Montse Argente, José María Medina, Lourdes Ferrando, Roser Solá, Antoni Garcia, Josep Maria Babí, Núria Climent (Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris) i Maria Escobedo (Livemedia).

Montse Argente Jiménez
Entorn de barriada als marges de la centralitat de la ciutat... Allà, a l'extrem més nord de la metròpoli, la col·lectiva que fa comunitat. És Nou Barris i és l’Arxiu Històric de Roquetes Nou Barris, allà on potser la identitat no arriba, dones i homes autòctons maldem per fixar: cohesió, pertinença, arrelament... Qui ho diu que a Nou Barris no hi ha identitat històrica?
I com intersecciona la identitat "dona" amb la identitat de pertinença a un territori?
En uns temps i en uns fets on els sabers, els aprenentatges i les experiències de vida quotidiana de les dones foren ocults, silenciats; on les mateixes dones foren ocultades pel context històric de subordinació propi de la dominació patriarcal —que també ha viscut, viu el meu barri. Perquè soc de barri!
Perquè des de la meva comunitat-Arxiu, amb totes les llums i ombres que se’m generen, visc i comparteixo el viure de les expressions culturals a Nou Barris, les històries de vida humils de les realitats quotidianes de les dones, i m’integro... És allà on es qüestiona la veritat final oficial. On es construeixen les memòries plurals que posen en el centre l’experiència viscuda, subjectiva i visible:
les memòries de dones que trenen el discurs social i històric —un discurs que, malgrat reticències masculines i masclistes, esdevé marcat per la diferència sexual.
L’ARXIU - Antoni Garcia Iranzo
L' Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris és una entitat viva, amb una gran fortalesa, i el seu rec sanguini, el corrent vital del qual es nodreix constantment, és la gent.
Una gent prou coratjosa que es capbussa directament fins a les més pregones entranyes de la història local per tal de recuperar-la —aquesta història i totes les històries— de les urpes de l'oblit. La recupera eficaçment però també la rescabala, és a dir: la repara, la recompensa, i la posa a l'abast de manera fiable.
Només per aquesta via, amb una profunda i acurada tasca de recuperació mitjançant imatges, objectes, textos i tradició oral, les generacions que ens han de seguir podran accedir de manera no esbiaixada a la informació d'allò que per a ells ja serà el seu passat —quan les més petites de les històries, les més locals, són també les més grans, les més humanes i universals
ELS BARRIS DEL DISTRICTE NOU BARRIS - Arnaldo Gil Albacete
Molt ha canviat la configuració dels barris del Districte des que el lluitador i líder veïnal històric Ignasi Català va proposar el nom de "9 Barrios" per aquest sector de l'extrem d'una Barcelona encara plena de suburbis. Nous barris incipients amb les seves associacions de veïns (i veïnes) que els donaven caràcter i identitat: Ciutat Meridiana, Vallbona, Torre Baró, Trinitat Nova, Trinitat Vella, Prosperitat, Verdum-Roquetes, Guineueta i Canyelles.
Aquesta primera associació unitària i democràtica, en temps de la dictadura, comprenia nou seccions o barris. I no és fruit de la casualitat sinó de la necessitat, el fet que aquesta associació comencés un llarg trajecte creant els límits dels seus barris. Es va perdre el barri de Guineueta Vella, substituït pel polígon de Canyelles construït en els seus terrenys. El barri de Ca n’Ensenya, malgrat tenir associació veïnal pròpia, mai va constar com a barri. Tampoc va constar com a barri la zona de Renfe-Meridiana i Can Dragó de Porta.
Amb la creació per part de l'Ajuntament de Barcelona dels nous districtes l'any 1984, responent a la idea que aquests tinguessin un terme mitjà d'habitants proporcionals entorn dels 200.000, el barri de la Trinitat Vella va passar al Districte de Sant Andreu. Pel mateix motiu, es van afegir als 9 Barris: Torre Llobeta, Vilapicina, Turó de la Peira, Can Peguera i Porta.
En aquest sector incorporat al nou districte barcelonès de Nou Barris, també van haver canvis: Vilapicina es va incorporar al Turó de la Peira, per més tard integrar-se al barri de Torre Llobeta-Vilapicina. I així és com es mantenen en l'actualitat els tretze barris del nostre districte: Vilapicina i la Torre Llobeta, Can Peguera, Turó de la Peira, Porta, Guineueta, Canyelles, Prosperitat, Verdum, Roquetes, Trinitat Nova, Torre Baró, Vallbona i Ciutat Meridiana.
LA GENT DE L’ARXIU
Sens dubte el patrimoni més important que té l'Arxiu Històric de Roquetes Nou Barris són les seves persones associades.
I això no és fruit de la casualitat, sinó d'una de les polítiques de l’entitat: vam creure imprescindible una massa social important que permetés assegurar la independència tant econòmica com de partidismes. Associades i associats han fet possible un projecte que porta ja més de quaranta anys.
Veiem com van passant diverses generacions per l’entitat, fent-la forta i garantint la seva continuïtat. De fet, un dels reptes més rellevants és l'envelliment de les persones associades, per la possible reducció d'associats. Això afortunadament no s'està donant: any rere any anem creixent.

No podem oblidar l'aportació de sòcies i socis que malauradament ja no hi són amb nosaltres, però que han tingut un pes important a l'entitat. Podem mencionar Maria Lluïsa Serralta, Juana Lobo, Rafael Juncadella, Vicens Bassalls, Manuel Rodríguez, Francesc Pujol... Però també els que encara col·laboren d'una forma o altra amb l'entitat, o bé continuen associats: com Maria Rosa Martínez, Rafael Delgado, Antonio Rincón, Carmen Cabello, Antonio Silva, Mercedes Hidalgo, Natividad Gil, Arnaldo Gil, Esperança Batlle, Neus Gonzàlez, Marta Grau, Montse Argente, Lourdes Ferrando, etc.
Gràcies a la forma de treballar honrada (sense remuneracions econòmiques), amb senzillesa, s’ha pogut construir una entitat seriosa i amb molta notorietat, sense perdre les arrels.
[Nota: disculpeu per la gent que m'hagi pogut oblidar.]
RAFAEL JUNCADELLA: PARLAR DEL RAFA A NOU BARRIS ÉS TOT UN MÓN - M. Lourdes Ferrando Olivan
A l’Arxiu tenim el llegat de Rafael Juncadella. La seva família ens va fer la donació quan ens va deixar l'any 2019, amb prop de vuitanta-vuit anys.
Parlar del Rafa a Nou Barris és tot un món. Va arribar-hi com a mestre de l’Escola d’Adults Freire. Junt amb la Juana Lobo i la resta de mestres, plegats van impulsar els “Divendres Culturals de la Freire” i “La Cultura va de Festa” —que encara es celebra cada any al Parc de la Guineueta, organitzat per la Coordinadora d’Entitats de 9 Barris.
Amb l'arribada del govern sandinista a Nicaragua es trasllada a aquest paós per posar en marxa campanyes d’alfabetització. Quan cau el govern sandinista (1990) crea l’Agermanament Nou Barris- Boris Vega, un barri de la ciutat d'Estelí a Nicaragua nascut el 1886, en plena revolució sandinista, per poder continuar alfabetitzant i ajudar aquesta gent. Per finançar aquest agermanament crea el Mercadet de Solidaritat que cada segon diumenge de mes es posa a la Via Júlia i on es venen a molt baix preu objectes que el veïnat aporta. La secció de llibres del Mercadet de Solidaritat ha fet augmentar els hàbits de lectura dels nostres barris.
Després de tornar de Nicaragua, crea les Xarxes de Coneixements sota el lema que tothom té alguna cosa a ensenyar i tothom té alguna cosa a aprendre. Així, molts veïns i veïnes han après informàtica, idiomes, matemàtiques, costura... sense haver de pagar diners.
Quan comencen a arribar nouvinguts/es als nostres barris, Juncadella inicia el Festival de Sopes del Món —una iniciativa que copia de la ciutat francesa de Lille. Ara és l'entitat Nou Barris Acull que l’organitza cada any. També a Estelí es va arribar a fer el Festival de Sopas.
A més, Rafa Juncadella cada dia al matí enganxava en una façana del carrer Les Torres una “frase”: pensaments propis o cites filosòfiques que s’han fet molt populars com "La cultura no es una actividad de tiempo libre, es lo que nos hace libres todos el tiempo"; "no te des por vencida, ni aún vencida"; "Todos sonríen en el mismo idioma".
Per tot això, a la seva mort totes les entitats de Nou Barris es van posar d’acord per demanar que la biblioteca del seu barri, Roquetes, portés el seu nom. Ara és la Biblioteca Les Roquetes – Rafa Juncadella. També es va col·locar una placa commemorativa al carrer Les Torres on ell enganxava les seves “frases”.
LES ACTIVITATS DE PETIT FORMAT DE L'ARHRNB - Arnaldo Gil Albacete
Després d'una primera etapa d'estabilització de l'entitat, es començen a dissenyar les activitats que serviran per poder mostrar els fons documentals al veïnat. Aquestes activitats es basen en tres eixos:
Històries de Cafè. Unes trobades on es tracten temes concrets dels barris, amb especial rellevància per les aportacions de les persones assistents, donat que aquestes aportacions són enregistrades i documentades.
Rutes per Collserola. Passejades per la Serra de Collserola. Des d'un principi apostem per la recuperació i divulgació dels valors ecològics de la serralada en connexió amb el Riu Besòs.
Passejades pels Barris. Consisteixen en la posada en valor dels nostres barris. En aquestes passejades concentrem tot un discurs de recuperació de la memòria en viu, per aquesta raò la participació veïnal és importantíssima.
Totes les activitats estan liderades per gent de l'Arxiu i permeten conèixer el territori d'una forma més directa. Els últims anys, a més de les exposicions, xerrades i conferències, hem afegit noves activitats de petit format que complementen les ja descrites:
L'Enciclopèdia de la vida. En un llibre amb els fulls en blanc es recullen vivències dels col·lectius que fan els escrits a mà. L'original constitueix aquest llibre únic, amb el valor cal·ligràfic i testimonial afegit molt important. A més es fa una petita tirada impresa de regal als participants.
Les rajoletes. És un projecte nascut el 2020 que pretén senyalitzar la memòria dels nostres barris a través d'unes petites rajoles que es col·loquen a les parets i edificis dels barris. Amb "les rajoletes" es recuperen personatges, indrets, lluites, etc. Tot allò que pensem té una rellevància i corre perill de desaparèixer en la memòria col·lectiva.

REFERÈNCIES
El blog de l'Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris: http://arxiuhistoric.blogspot.com/
L’Abans. Barcelona: Nou Barris: recull gràfic 1890-1984, 2013. El Papiol: Efadós.
BABÍ GUIMERÀ, J.M.; CUESTA, G.; NAVAS, C., 2019. Contes i relats de Nou Barris. Barcelona: Arxiu Històric Roquetes Nou-Barris.
FERNÁNDEZ I VALENTÍ, Ricard, 2010. Destinació: Nou Barris: un viatge per la història dels transports a Nou Barris. Barcelona: Ajuntament de Barcelona.
GRAU, Marta; SÀNCHEZ I RUIZ, Jordi, 2017. Nou Barris desaparegut. Primera edició. El Papiol: Efadós.
GRAU, M.; SÀNCHEZ I RUIZ, J., 2023. Nou Barris: els barris històrics. Primera edició. El Papiol (Baix Llobregat): Efadós.
Juana Lobo. Barcelona. Arxiu Històric de Roquetes Nou Barris, 2019. Col·lecció Petit Arxiu núm. 116.
LAHUERTA, R., 2012. Los Cines en Nou Barris. Barcelona: Arxiu Històric de Roquetes Nou Barris.
LAHUERTA, R., 2014. La Noticia fue en Nou Barris. Barcelona: Arxiu Històric de Roquetes Nou Barris.
LAHUERTA, R., 2016. La Transición en Nou Barris. Barcelona: Arxiu Històric de Roquetes Nou Barris.
IGLESIAS, Mariela., CIOCOLETTO, Adriana. and JACQUES, A.C., 2007. Gent de Nou Barris : 1897-2007 la transformació a ciutat. Barcelona: Ajuntament de Barcelona.
Manuel Rodríguez. Barcelona: Arxiu Històric de Roquetes Nou Barris, 2022. Col·lecció Petit Arxiu núm.146.
OYÓN, José Luis [et al]. La Revolució de l’habitatge a les perifèries obreres i populars : Nou Barris 1939-1980. Barcelona: Ajuntament de Barcelona, 2021.
PUJOL MARTÍNEZ, Francesc., 2003. Relligant Nou Barris: recull d’articles d’història publicats a la revista Rotllana : (1988-2002). Barcelona: Arxiu Municipal de Barcelona.
Rafael Juncadella. Barcelona: Arxiu Històric de Roquetes Nou Barris, 2020. Col·lecció Petit Arxiu núm. 126.
SAN NICOLÁS DE SAN FRANCISCO, M. de; RODRÍGUEZ PORTA, R., 2023. Micro històries de Nou Barris 2002-2021: Vilapicina i la Torre Llobeta, Can Peguera, Turó de la Peira, Porta, Guineueta, Canyelles, Prosperitat, Verdum, Roquetes, Trinitat Nova, Torre Baró, Vallbona i Ciutat Meridiana. Barcelona: Arxiu Històric Roquetes Nou Barris.
Sobre el nom de “9 Barris”: http://www.noubarris.net/web40/?p=66838