MATRIX CULTURA 2050 a Olot i Garrotxa: la Ultraciutat
Una crònica i documentació en curs (transmissions, articles, vídeo) del flux de treball a Olot i Garrotxa, fins a la presentació (març 2022, Can Trincheria) de l'assaig audiovisual "La Ultraciutat".
A l'octubre 2020 iniciem MATRIX CULTURA 2050 a Olot i la Garrotxa, a més d'altres territoris de Catalunya a Tarragona i Barcelona, i ara també a Osca i Castelló.
MATRIX CULTURA 2050 planteja la relació entre cultura, innovació i desenvolupament sostenible des d'iniciatives artístiques, culturals i locals, en el marc de l'Agenda 2030 Transformar el nostre món i altres objectius globals que ja es projecten més enllà, com la Visió 2050:Viure en harmonia amb la natura.
La clau de treball és com aquestes iniciatives poden manifestar el valor de la cultura per al desenvolupament sostenible i al mateix temps transmetre les seves pràctiques i coneixements.
I com ho fem? A través d'un flux de treball que ens va conduïnt des de la transmissió live online d'entorns i paisatges culturals, humans i naturals, fins arribar a una sèrie d'assajos audiovisuals. Així, en un procés creatiu, formatiu i divulgatiu, anem construint seqüències, argumentacions i storylines per posicionar i visibilitzar la cultura en el relat del desenvolupament sostenible.
A Olot i la Garrotxa, el punt de partida és la noció d'una futura "ultraciutat". La ultraciutat és al mateix temps urbana i rural, abasta el que és natural; està distribuïda, és un sistema de globalització instantània. És la projecció i materialització de la nova era emergent "connectada i intel·ligent". I també ens permet abordar una reconfiguració potencial entre entorns urbans, rurals i naturals com a eix de sostenibilitat.
A més de la ultraciutat parlem d'altres "apropaments innovadors" al desenvolupament sostenible com la "cronodiversitat": la necessitat de mantenir les temporalitats vitals i ritmes locals en un entorn tecnològic que ens aboca a la sincronització. O l'evocació d'una "nova era metal·lúrgica de terres rares", matèries primeres de les tecnologies digitals i renovables. És una intuició que formulem treballant amb el músic Xavier Pallàs que recupera la tradició mil·lenària dels tocs manuals de campanes. El pensament conflueix a partir de la lectura del seu article El toc de queda al Cartipàs del Plafó (desembre 2020), la col·laboració que fem per transmetre el paisatge acústic rural a la Vall d'en Bas i la reflexió comuna sobre la materialitat de les campanes i el seu llenguatge com a mitjà de comunicació tradicional en relació als nous mitjans actuals, és a dir: el mòbil.
"A Olot i a tot el parc, pots tenir un peu a sòl urbà i l'altre peu a sòl natural o protegit" ens diu Xavier Puig, director del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, en una primera trobada a l'octubre 2020. Una observació que ens dona la clau d'entrada en la immersió que fem a la ciutat i al territori que l'envolta, sentint els temps del seu existir: en les visites ja rituals al volcà Croscat (amb la memòria present d'una lluita de la població que, ja molt ferit, el va salvar); recorrent el Fluvià i els fluxos que travessen la ciutat; o respirant comunitat finalment alliberada (després de mesos de confinament) a Dansa al Parc durant el Sismògraf.
El flux de treball de MATRIX CULTURA 2050 també significa anar descobrint i elaborant un mode de producció des del llenguatge del mitjà de vídeo livestream:
A Montolivet en l'acció Una dotzena de flors de Servand Solanilla pel Festival Lluèrnia, on els veïns encaputxen 256 faroles fins "apagar el barri", la transmissió esdevé part integral de la intervenció permetent al públic que s'ubica al volcà de Montsacopa seguir tota l'evolució amb la mirada de la càmera que va recorrent els carrers del barri de Montolivet i l'àudio que els permet sentir el mateix frec del plàstic quan cobreix la farola.
En un altre acció per Lluèrnia, Estratosfèrics, l'enlairament d'un globus sonda des de Batet de la Serra a les set de la matinada amb la sortida del sol, la transmissió permet que l'esdeveniment sigui accessible per un públic online i que durant tot el dia "continuï existint" amb més de 800 visites.
Un element molt important que incorporem en el concepte de treball és la transmissió d'entorns amb so binaural en 360º. Aquesta qualitat es pot apreciar en la seqüència que documenta la transmissió des del Campanar de Joanetes a la Vall d'en Bas amb en Xavier Pallàs i una conversa amb en Llorenç Llongarriu, darrer testimoni a Catalunya del coneixement del llenguatge de les campanes.
El 14 de maig fem una presentació de projecte al Museu de la Garrotxa i mostrem un primer tall de l'assaig audiovisual – un format que combina el documental, la realitat i la ficció per "pensar la realitat".
I continuem amb "les incursions – com a buscadors de sons" (que ens diu en Servand) i de ressonàncies – ara sí, ja, amb cafès i patates braves i olotines, després de tants carrers deserts...! Continuem en diàleg reflexiu i atenta escolta amb converses, escrits, imatges i transmissions, per anar construint aquest relat cultural d'Olot i la Garrotxa des de la perspectiva de la sostenibilitat i la visió artística... "i jo penso: aquesta és la força real de la cultura, la capacitat que tenim els homes i les dones de seure-nos i pensar com volem que sigui la nostra manera d'entendren's" (Pep Fargues, 14 de maig, Museu de la Garrotxa): un enteniment des de i entre les comunitats humanes i les comunitats animals i les comunitats vegetals i els entorns que sostenen la vida d'aquestes comunitats – que és la vida del nostre territori i del nostre planeta Terra.
I la següent fita: del 10 al 31 de març 2022 presentem a Can Trincheria l'assaig audiovisual MATRIX CULTURA 2050: LA ULTRACIUTAT.
DOCUMENTACIÓ EN CURS DEL FLUX DE TREBALL amb enllaços a articles, vídeos i transmissions [de més recent a més antic]
TRANSMISSIONS LIVESTREAM (als twitters @livemedia i @OlotCultura)
Transmissió livestream [14/05/2021, 19.00h] [1h 51mn]
PRESENTACIÓ DE MATRIX CULTURA 2050, al Museu de la Garrotxa, Olot. Maria Escobedo i Andrew Colquhoun, Livemedia. Presentació de projecte i del "primer tall" de l'assaig audiovisual.
Transmissió livestream [11/4/2021, 12.00h] [30.39mn] [1h 10mn] [28.43mn]
DANSA AL PARC del Festival SISMÒGRAF, Parc Nou d'Olot.
[a partir del minut 9.20]
Transmissió livestream [2/4/2021, 11.00 h. Estudi Livemedia] [25mn]
#matrixcultura2050 Olot: l'outre-ville. Perfectament natural. L'ecologia. L'occident etern dels boscos... Seqüència editada amb gravacions d'entorns de la ciutat d'Olot, carretera a les Presses des del camí de l'antiga via del tren, i Fageda d'en Jordà (amb so 360º).
Transmissió livestream [20/3/2021, 11.00h] [1h 43mn]
Des del Campanar de Sant Romà de Joanetes, Vall d'en Bas. Amb Xavier Pallàs, músic i campanòleg, acompanyat d'Albert Llongarriu Oriol, Lluís Juvanteny i Guerau Pallàs.
Transmissió livestream [5/3/2021, 14.00h]
#matrixcultura2050: LA ULTRACIUTAT, EL RELAT ENTRE L'ENTORN NATURAL I URBÀ. Parc natural de la Moixina, Olot. Maria Escobedo i Andrew Colquhoun, Livemedia. Transmissió de vídeo seqüència amb intervenció livestream. "Com són lluny els ocells i les fonts. No pot ser més que la fi del món avançant." https://twitter.com/i/broadcasts/1YqKDewqlyAGV [32mn]
Transmissió livestream [19/12/2020, 07.00h] [1h.45mn] [20.24mn]
ENLAIRAMENT ESTRATOSFÈRICS. Batet de la Serra, Olot. Col·lectiu Estratosfèrics. Enlairament de desitjos a l'estratosfera, amb una sonda a més de 15.000 metres. Festival Lluèrnia amb la col·laboració de Càritas Garrotxa.
Transmissió livestream [12/12/2020, 19.00h] [46.03mn]
UNA DOTZENA DE FLORS. Barri de Sant Pere Màrtir d'Olot. Intervenció de Servand Solanilla i l'Associació de veïns de Montolivet en l'enllumenat públic del barri com a paisatge urbà i cultural. Festival Lluèrnia.
ESCRITS PUBLICATS A LA PLATAFORMA SUBSTACK:
Una introducció a MATRIX CULTURA 2050 i la relació amb el Desenvolupament Sostenible. Livemedia [30-06-2021]
Els ODS formen part de l’ADN de la Vall d’en Bas. Laura Canalias [13/5/2021]
Una dotzena de flors: El paisatge, la participació, els efectes de proximitat i de distància propis dels processos de visibilitat. Servand Solanilla i Associació de veïns de Montolivet [6/5/2021]. Inclou el vídeo editat de la transmissió i la gravació des del volcà Montsacopa.
Recuperar els tocs de campanes a Sant Romà de Joanetes. Xavier Pallàs Mariani [21/4/2021]. Inclou el vídeo editat de la transmissió des del campanar de Sant Romà de Joanetes, una conversa amb el seu darrer campaner Llorenç Llongarriu, i gravacions de l'entorn acústic en 360º.
Lluèrnia, festival del foc i de llum i els ODS. Pep Fargues [9/4/2021]
Agraïm a l'Àrea de Cultura de l'Ajuntament d'Olot, Museu de la Garrotxa, Arts Escèniques Olot i Festival Sismògraf, Festival Lluèrnia, Servand Solanilla, Can Trona-Centre de Cultura i Natura de la Vall d'en Bas, Xavier Pallàs, Associació de Veïns de Joanetes, Família Llongarriu, Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, Espai Cràter i Turisme Garrotxa, que amb el seu guiatge i consells són mentors d'aquest itinerari.
Amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l'Àrea de Cultura de l'Ajuntament d'Olot.