Lluèrnia, festival del foc i de llum i els ODS.

El foc, l’inici de l’evolució, de la tecnologia i de la cultura; i també el nostre entorn natural, el paisatge volcànic

Pep Fargues

En el context actual d’una pandèmia estesa per tot el planeta, ja ningú discuteix el concepte implantat en l’incipient moviment ecologista dels anys 80’s “Pensa globalment, actua localment”. En l’àmbit cultural i molt especialment en l’entorn rural, aquest lema ha estat sempre vigent però avui, la lluita per la salut de la població mundial, ha fet més evident que tant la cultura, com la vida en un entorn saludable, són ítems imprescindibles per a la salut mental d’homes i dones.

(Objectiu 3. Salut i benestar – Garantir una vida sana i promoure el benestar per a totes les persones a totes les edats)

Ens agrada definir Lluèrnia https://www.lluernia.cat/, més que com un festival com una festa a l’entorn del foc, que posa en valor que el domini per part de l’espècie humana d’aquest element primari, és a l’inici de l’evolució, de la tecnologia i de la cultura; i també que el nostre entorn natural, el paisatge volcànic, ha estat conformat per efecte del foc. Però més enllà d’aquesta voluntat de identificar-nos amb l’entorn, reconèixer-nos en les tradicions i reivindicar la tecnologia com un element cultural, el nostre objectiu principal és contribuir a la felicitat dels nostres conciutadans. Pot semblar un objectiu ingenu però ho és tant com honest i imprescindible i,  encara que la felicitat és un concepte difús que avui els filòsofs el definirien com a líquid, hem procurat compartimentar-lo per poder avaluar el seu grau d’acompliment.

(Objectiu 8. Promoure el creixement econòmic sostingut, inclusiu i sostenible, l’ocupació plena i productiva i el treball digne per a tothom. Especialment: 8.2 Aconseguir nivells més elevats de productivitat econòmica mitjançant la diversificació, la modernització tecnològica i la innovació, entre d’altres maneres centrant l’atenció en sectors de més valor afegit i ús intensiu de mà d’obra. i 8.3 Promoure polítiques orientades al desenvolupament que donin suport a les activitats productives, la creació d’ocupació digna, l’emprenedoria, la creativitat i la innovació, i encoratjar la regularització i el creixement de les microempreses i les petites i mitjanes empreses, a través, entre d’altres, de l’accés a serveis financers.)

(Objectiu 11. Aconseguir que les ciutats i els assentaments humans siguin inclusius, segurs, resilients i sostenibles. Especialment: 11.3 Per a 2030, augmentar la urbanització inclusiva i sostenible, així com la capacitat de planificar i gestionar de manera participativa, integrada i sostenible els assentaments humans a tots els països. 11.4 Redoblar els esforços per a protegir i salvaguardar el patrimoni cultural i natural del món. 11.7.a Donar suport als vincles econòmics, socials i ambientals positius entre les zones urbanes, periurbanes i rurals enfortint la planificació del desenvolupament nacional i regional.)

Així és que un element fonamental en l’assoliment de l’objectiu és l’empoderament, és a dir, promoure que les ciutadanes i ciutadans puguin apropiar-se la proposta fins el punt de sentir-se’n autors. Per avançar en aquesta apropiació Lluèrnia convoca un col·lectiu divers de voluntaris a nivell individual i també col·lectiu, que participen tant en el disseny i organització del festival com en la seva realització i producció. Aquest darrer any, aquesta apropiació també s’ha pogut veure en diverses instal·lacions d’autoria col·lectiva com l’espectacle de Cloenda a càrrec del Pim, pam, pum Foc!, o la instal·lació Nuvoldades de l’AOAPIX, o les accions participatives “Una dotzena de Flors” de Servand Solanilla i “Estratosfèrics”, les dues precisament emeses en Streaming gràcies a la col·laboració del programa Matrix Cultura 2050 de Livemedia.

(Objectiu 8. Promoure el creixement econòmic sostingut, inclusiu i sostenible, l’ocupació plena i productiva i el treball digne per a tothom. Especialment 8.2 i 8.3)(Objectiu 11. Aconseguir que les ciutats i els assentaments humans siguin inclusius, segurs, resilients i sostenibles. Especialment 11.3, 11.4 i 11.7.a)

(Objectiu 12. Garantir modalitats de consum i producció sostenibles. Especialment : 12.8.a Ajudar els països en desenvolupament a enfortir la seva capacitat científica i tecnològica a fi d’avançar cap a modalitats de consum i producció més sostenibles.)

Lluernia, Festival del foc i de la llum: Una dotzena de flors

Share

Des de les primeres edicions que hem establert una col·laboració intensa amb les entitats socials que operen en el municipi, especialment aquelles que treballen per l’erradicació de la pobresa, com les que actuen amb col·lectius amb necessitats específiques Cooperativa la Fageda, Creu Roja, Residències per a la Tercera Edat. Aquest any, les dificultats inherents a la lluita contra la pandèmia han focalitzat tota aquesta acció a Caritas que ha estat receptora de la recaptació de la venda d’espelmes, i l’acció desenvolupada pel grup de joves “Estratosfèrics”, especialment dirigida a la recaptació de fons per aquesta entitat.

(Objectiu 1. Erradicar la pobresa a tot el món i en totes les seves formes)

Un altre element que contribueix a la felicitat és la creació d’una identitat col·lectiva, l’edició 2020 ha estat molt singular degut a les mesures de prevenció sanitària contra la pandèmia de la Covid 19, no totes elles negatives, així és el confinament perimetral municipal ha fet més evident que mai la sensació de col·lectivitat entre els olotins i ha sovintejat l’expressió “un festival d’Olot pels d’Olot”, que fa explicita d’una banda l’apropiació del festival com una activitat genuïna de la ciutat i de l’altra banda la gratitud cap a l’organització i patrocinadors de mantenir la programació malgrat les dificultats. El reflex del festival en el diversos mitjans de comunicació, amb una cobertura molt més intensa degut a la llarga durada i la singularitat de la proposta, en un mar de cancel·lacions i ajornaments d’altres activitats culturals, ha operat com efecte mirall i ha conferit un gran prestigi entre la població local.

(Objectiu 11. Aconseguir que les ciutats i els assentaments humans siguin inclusius, segurs, resilients i sostenibles. Especialment 11.3, 11.4 i 11.7.a)

(Objectiu 12. Garantir modalitats de consum i producció sostenibles. Especialment 12.8.a)

Lluernia, Festival del foc i de la llum: Estratosfèrics, https://www.facebook.com/estratosferics/

Cal buscar també la permeabilitat social de Lluèrnia que cada any intentem reforçar amb la participació de les escoles i instituts d’Olot i la comarca en una instal·lació conjunta proposada, coordinada i promoguda per l’organització del festival. Amb la col·laboració tècnica de l’artista visual Quim Domene i la pedagoga Montse Planella, s’ha proposat una intervenció conjunta sobre l’obra dels professors de la Bauhaus, Els fars de la Bauhaus, per recordar el 101 anys de la seva fundació a la República de Weimar a Alemanya. La concreció ha estat particular a cada escola, degut a les mesures de seguretat sanitària, però el número de centres participants, 21 en total, garanteix que l’activitat arribi a més de 2000 alumnes que, transmeten el seu descobriment i participació creativa a les seves famílies i que poden contrastar veient com ho han resolt en altres escoles. Sense cap dubte, aquesta instal·lació garanteix a tots els nens i nenes d’Olot i la Garrotxa un dels primers accessos a la cultura des d’un paper creatiu.

(Objectiu 4. Garantir una educació inclusiva, equitativa i de qualitat i promoure oportunitats d’aprenentatge durant tota la vida per a tothom)

(Objectiu 11. Aconseguir que les ciutats i els assentaments humans siguin inclusius, segurs, resilients i sostenibles. Especialment 11.3, 11.4 i 11.7.a)

(Objectiu 12. Garantir modalitats de consum i producció sostenibles. Especialment 12.8.a)

Finalment, el reflex extern del festival és important perquè genera un efecte mirall que augmenta l’orgull local. Les televisions locals i nacionals, i els mitjans, tant els més convencionals com els més alternatius o específics, cas del ja citat programa Matrix 2050 de Livemedia, han transmès  la imatge d’Olot  com una ciutat mitjana, perifèrica que ha mantingut el festival en funcionament, de manera que també ha representat un acte de resistència molt apreciat pel sector cultural. Val a dir que la llibertat d’establir el calendari, el format i les activitats ajustades a les normes d’allunyament social, l'ús de mascaretes i higiene sanitària, han facilitat l’aposta per la continuïtat.

(Objectiu 9. Construir infraestructures resilients, promoure la industrialització inclusiva i sostenible i fomentar la innovació)


I la meva presentació personal:

Vaig néixer a Barcelona, al barri del Raval, on vaig viure fins els 28 anys que vaig decidir marxar cap a Olot, un entorn més natural, més amable i sobretot més fàcil de canviar. Treballar en un banc era com una prostitució ideològica durant unes hores al dia a canvi de tenir la llibertat per ser un ciutadà actiu. Eren els anys de la lluita per aturar la degradació del paisatge volcànic, de la recuperació del carrer per l’art i la festa, d’educar els fills petits, de ballar molt i ensenyar a fer-ho a molta gent, de fer teatre i de preparar-se per a ser pallasso, una de les meves secretes aspiracions. També eren anys de compromís sindical i polític, de moltes esperances i de molts fracassos, junt amb altres companys vam iniciar projectes deliciosos i difícils, el Fòrum de Teatre, la Factoria de les Arts, l’Artista del mes, el PNRM, … i finalment vaig acabar de regidor de cultura a l'ajuntament d'Olot. Molt escoltar a molta gent, molta feina, molta paciència, molts debats i molta frustració, que el meu pallasso interior em va ajudar a superar. Vaig deixar l’ajuntament i el banc per dedicar-me a la cultura, més projectes deliciosos, la direcció de la Xarxa Transversal pel treball en comú de molta gent, molts quilòmetres per tot Catalunya i l’Anella Cultural, la tecnologia punta al servei de la cultura. Ara, de fa deu anys que coordino l’equip de gestió de Lluèrnia, festival del foc i de la llum, un altre projecte deliciós que em recorda, cada dia, que visc en un entorn meravellós, amb una gent magnífica i que afortunadament sempre seré un pallasso.

Festival Lluèrnia del foc i de la llum: https://www.lluernia.cat